Ramadhan & Kemenangan!

Ramadhan al-MUbarak telah masuk ke pusingan yang ke-2. Yang disebut pusingan ke-2 ini ialah Allah SWT akan membuka seluas-luasnya pintu maghfirah (keampunan) kepada seluruh hambanya yang mukmin.  Di dalam sejarah perjuangan Islam, di dalam bulan ramadhan telah memahat kenangan yang manis bagi ummah Islam di seluruh dunia.Semalam 23/9/07 bersamaan 11 Ramadhan 1428H, aku sempat menghadiri satu kuliah yang disampaikan TG Abdul Hadi Awang di Shah Alam.

Antara yang ditekankan oleh TG ialah pengisian bulan Ramadhan dan sejarah kemengan ummah Islam di dalam bulan Ramadhan.Ramadhan telah menjadi satu sejarah kemengan ummah Islam dalam peperangan Badar. 313 orang Islam melawan 1000 orang kafir yang penuh dengan alat kelengkapan perang, sedangkan dipehak Islam tidak lengkap. Ada yang hanya bersenjatakan kayu sahaja.

Bila RAsulullah SAW bertanya “ Wahai sahabatku, yakinkan kalian semua untuk berlawan dengan pehak kuffar!” Sahabat-sahabat menjawab teruskan Ya Rasulullah! Kita tetap akan berlawan dengan mereka demi Islam yang tercinta!.Di pehak musuh diketuai oleh Abu Jahal. Abu Jahal menadah tangan sambil berdoa “ Ya Allah, kalahkan Muhammad dan tenteranya kerana mereka telah memperondak-perandakan silaturrahim” Doa Abu JAhal dengan kesungguhan. Di pehak Islam, Rasulullah SAW berdoa dengan doa “ Ya Allah, selamatkanlah kami kerananya andainya kami kalah tiada lagi yang akan mengabdi kepadaMU!” Doa NAbi Muhammad SAW penuh keyakinan kepada Allah SWT.Abu Jahal memohon kerana keduniaan semata-mata, sedangkan RAsulullah SAW memohon doa kerana membesarkan Allah al-Khalik.

Ketika pertembungan ini berlaku, jelas orang mukmin menang kerana keyakinan kepada Allah yang kuat.  Turunlah bantuan daripada Allah SWT membantu orang-orang mukmin.Badar telah berlalu, kita ummah Islam mesti mengambil ikhtibar daripada peperangan Badar ini untuk mencipta kemenangan kita! Kita mesti menang menawan hawa nafsu dan menang dalam melepaskan diri kita daripada api neraka Allah SWT dan menang dalam mendapat anugerah ‘taqwa’ selepas melalui madrasah dan training ramadhan! Ciptakan kemenangan untuk ramadhan tahun ini!

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s