Gantungkan dirimu kepada Allah!

 

Di saat-saat getir ketika perpisahan ruh dan jasad berlaku, saat itulah iman di dada akan teruji. Itulah saat yang paling kritikal kepada setiap antara kita. Inilah ujian menentukan adakah kita digolongkan orang beriman ataupun kufur kepada Allah SWT. Inilah ujian yang paling besar bakat kita hadapi. Saat itu tiada siapa kita boleh mengharap selain kepada al-Khalik Rabul Jalil.

Tapi pergantungan yang terakhir itu tidak berguna lagi sebagaimana yang berlaku kepada Firaun ketika mengakui keesaan Allah SWT di saat-saat akhir hidupnya. Sewaktu hidupnya penuh dengan kesyirikan dan kekufuran tidak yakin kepada Allah SWT mencipta sekelian alam. Bahkan bersifat menentang bila utusan Allah SWT datang kepadanya mengingatkan bahawa adanya hari pembalasan.

Sewajibnya kita manusia yang beriman, yakin kepada Allah SWT, yakin kepada Rasul-rasulnya, yakin kepada al-Kitab, yakin kepada adanya malaikat, yakin adanya hari akhirat dan yakin kepada qadha’ dan qadar meletakkan pergantungan penuh kepada Allah SWT. Setiap langkah dan usaha kita mesti disandarkan dan digantungkan kepada RAbbul Jalil walau dalam apa-apa keadaan sekalipun.

Natijahnya, Allah SWT Yang Maha Pengasih dan Maha Pengampun pasti akan menolong manusia yang beriman yang sentiasa bergantung penuh kepadaNya hatta di saat yang paling kritikal. Saat kritikal itu ialah “mati”! Cuba selidikilah setakat mana pergantungan kita kepada Allah SWT. Jika masih belum jelas pergantungannya tentu ada beberapa silap faham dan kekurangan ilmu kita dalam mendekatkan diri kepada Allah SWT. Yakinlah akan Allah dengan sebenar-benar yakin sebelum ajal datang menjemput kita!

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s