Rintihan Allahyarham Ahsyahid Syeikh Ahmad Yasin

as-syahid-syeikh-ahmad-yasin.jpg 

Bismillahirrahmanirrahim 

Syeikh Ahmad Yasin yang begitu kecewa dan sedih dengan sikap bangsa Arab telah berkata: 

“Tidakkah kamu semua lihat wahai bangsa Arab, sudah sampai ke tahap mana keadaan ini?” Sesungguhnya aku, seorang tua yang lemah, tidak mampu memegang pena dan menyandang senjata dengan tanganku yang sudah mati (lumpuh). Aku bukan seorang penceramah yang lantang yang mampu menggegarkan semua tempat dengan suaraku (yang perlahan ini). Aku tidak mampu untuk ke mana-mana tempat bagi memnuhi hajatku kecuali jika mereka menggerakkan (kerusi roda)ku.

Aku, yang sudah beruban putih dan berada di penghujung usia. Aku, yang diserang pelbagai penyakit dan ditimpa bermacam-macam penderitaan. Adakah segala macam penyakit  dan kecacatan yang menimpa diriku turut menimpa bangsa Arab sehingga menjadikan mereka begitu lemah. Adakah kalian semua begitu wahai bangsa Arab, kalian diam membisu dan lemah, atau adakah kalian semua telah mati binasa.Adakah hati kalian tidak bergelora melihat kekejaman yang berlaku terhadap kami sehingga tiada satu golongan pun yang bangkit menyatakan kemarahan kerana Allah…Tiada satu pun kumpulan (daripada kalangan kalian) yang bangkit menentang musuh-musuh Allah yang telah mengisytiharkan perang antarabangsa ke atas kami dan menukarkan kami daripada golongan mulia kepada golongan yang dianiaya dan dizalimi oleh pembunuh oleh penjenayah serta pengganas.

Tidak adakah yang mahu bangkit menentang musuh-musuh yang telah berjanji setia untuk menghancurkan dan menghukum kami. Tidak malukah umat ini terhadap dirinya yang dihina sedangkan padanya ada kemuliaan. Tidak malukah Negara-negara umat Islam membiarkan penjenayah Zionis dan sekutu antarabangsanya tanpa memandang kami dengan pandangan yang mampu mengesat air mata kami dan meringankan bebanan kami. Adakah pertubuhan-pertubuhan umat ini, pasukan tenteranya, parti-partinya, badan-badannya dan tokoh-tokohnya tidak mahu marah kerana Allah dengan kemarahan sebenarnya lalu mereka keluar beramai-ramai sambil melaungkan; 

“Ya Allah, perkuatkanlah saudara-saudara kami yang sedang dipatahkan tulang-temulang mereka, kasihanilah saudara-saudara kami yang lemah ditindas dan bantulah hamba-hambamu yang beriman!” Adakah kalian tidak memiliki kekuatan berdoa untuk kami? Seketika nanti kalian akan mendengar tentang peperangan besar ke atas kami dan ketika itu kami akan terus berdiri dengan tertulis di dahi kami bahawa kami akan mati berdiri dan berdepan dengan musuh, bukan mati dalam keadaan melarikan diri. Akan mati bersama-sama kami anak-anak kami, wanita-wanita, orang-orang tua dan pemuda-pemuda. 

Kami jadikan di kalangan mereka sebagai kayu bakaran buat umat yang diam dalam kebodohan! Janganlah kalian menanti hingga kami menyerah atau mengangkat bendera putih, kerana ketahuilah bahawa kami tetap akan mati walaupun kami berbuat demikian (menyerah). Biarkan kami mati dalam kemuliaan sebagai mujahidin dan syuhada’. Jika kalian mahu, marilah bersama-sama kami sedaya mungkin. Tugas membela kami terpikul dibahu kalian.

Kalian juga sepatutnya menyaksikan kematian kami dan menghulurkan simpati. Sesungguhnya Allah akan menghukum sesiapa sahaja yang lalai daripada menunaikan kewajipan yang diamanahkan. Kami juga berharap kepada kalian supaya jangan menjadi musuh yang menambah penderitaan kami. Demi Allah, jangan menjadi musuh kepada kami wahai pemimpin-pemimpin umat ini, wahai bangsa umat ini.” 

“Ya Allah, kami mengadu kepadaMu….kami mengadu kepadaMu…kami mengadu kepadaMu…..kami mengadu kepadaMu lemahnya kami dan kurangnya helah kami. Demikianlah kami di hadapan manusia. Engkaulah Tuhan kepada orang-orang yang lemah dan engkaulah Tuhan kami. Kepada siapa Engkau tinggalkan kami. Adakah kepada orang yang jauh yang akan menyerbu kami. Atau kepada  musuh yang berkuasa ke atas kami. Ya Allah, kami mengadu kepadaMu darah-darah yang tertumpah, maruah yang ternoda, kehormatan yang diperkosa, kanak-kanak yang diyatimkan, wanita-wanita yang dijandakan, ibu-ibu yang kehilangan anak, rumah-rumah yang diruntuhkan, tanaman-tanaman yang dirosakkan. Ya Allah, kami mengadu kepadaMu berseleraknya kesatuan (umat) kami, berpecahnya perpaduan kami, berbagai-bagainya haluan kami, terkebelakangnya kami. Kami mengadu kepadaMu betapa lemahnya kaum kami, betapa tidak bermayanya umat di sekeliling kami dan betapa berjayanya musuh-musuh kami….”

 Rujukan 

 1. Gerakan Freemasonary, Musuh Dalam Menghancurkan Islam, Hj Nik Azran Muhamed, Hj Mohd Mahadi Hj Isa, La Khauf Resources, 2000
 2. Ahmad Yasin dan Rantisi Dalam Kenangan , ibnu Ismail, Struggle Vision & Consultancy, 2004

Ditaip semula oleh Muhammad Amin b Hj Che Hassan al-Kalantani pada 22 JamadilAwwal 1427 bersamaan 19 Jun 2006.

Lawati : http://www.palestinkini.info/modules.php?name=News&file=article&sid=424

Advertisement

2 thoughts on “Rintihan Allahyarham Ahsyahid Syeikh Ahmad Yasin

 1. assalammu’alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh

  AMANU… HAJARU..JAHADU..
  INNAA SHALATI WA NUSUKI WAMAYAYAA WAMA MAATI LILLAAHI RABBIL ‘ALAMIN…LAA SYARIKALA WA BIDZAALIKA UMIRTU WA ANA MINAL MUSLIMIN…
  ALLAAHU AKBAR…
  ‘ISKARIMAN AWMUTSYAHIDAN….
  MEREKA TIDAK MATI…TAPI TETAP HIDUP DISISI ALLAAH TA’ALA
  KITA YANG MASIH HIDUP…. BERUSAHALAH AGAR TAK MATI SIA SIA…
  WAHAI UMMAT ISLAM … JANGANLAH PERNAH KALIAN MERASA AMAN N TENTRAM DARI KEBUSUKAN HATI MUSUH-MUSUH ALLAAH…
  KARENA MEREKA TIDAK AKAN PERNAH BERHENTI MEMERANGIMU… SAMPAIKAN KALIAN MENGIKUTI KEMAUAN MEREKA…
  WAHAI KAUM MUSLIMIN…
  PILIHLAH SATU DARI JANJI ALLAAH…
  HIDUP MULIA ATAU MATI SYAHID SEBAGAI SYUHADA-NYA…
  KEMARIN DAN HARI INI ADALAH MEREKA… SAUDARA2 SEIMAN N SEAQIDAH KITA NUN DISANA… YANG DIBANTAI DAN DISIKSA…
  ESOK HARI… BISA JADI GILIRAN KITA..
  TINGGAL KALIAN PILIH…
  TURUT BERSAMA PARA MUJAHIDEN BERJIHAD MENEGAKAN KALIMATULLAAH… ATAU
  DIAM SEBAGAI PENONTON… MENUNGGU KEMATIAN YANG SIA SIA..

  BORN TO JIHAD
  DIE FOR ALLAAH..AS SYUHADA…

  LABAIK ALLAAHUMMA LABAIK…
  HAYYAA ‘ALAL JIHAD… HAYYAA ‘ALAL FALAH..

  MARI KITA KOBARKAN SEMANGAT GAZA !!!
  GAZA = GERAKAN ANTI ZIONIS & USA….

  wassalammu’alaikum warahmatullaahi wabarakatuh

  MY EMAIL : mujaheedien@yahoo.co.id

 2. Pingback: Ulang tahun kelima kesyahidannya: Ahmad Yasin, meskipun lumpuh, kesyahidannya beri kekuatan kepada HAMAS « AMIN AL-KALANTANI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s