Hidupmu Hari Ini Adalah Peluang

Saya memilih tajuk ini adalah bertujuan untuk memuhasabah diri sendiri sebagai hamba Allah SWT yang telah diberi peluang untuk menjalani kehidupan di atas muka bumi ini.

Bagaimana manusia melihat dan memberi pandangan terhadap kehidupan mereka? Bagaimana pula dengan anda? Adakah hidup kita di bumi ini sekadar kebetulan? Daripada tiada kita menduduki rahim ibu. Selepas fasa 90 hari kita dilahirkan ke bumi ini dalam keadaan yang cukup lemah. Membesar diperingkat kanak-kanak, remaja, dewasa dan sampai ke peringkat tua. Selepas itu kita mati dan tiada lagi di bumi.

Jika perhatikan billion umat manusia hari ini, kita boleh mengenalpasti secara ringkas pandangan dan juga hala tuju kehidupan mereka. Bagi pandangan saya terdapat beberapa pandangan manusia terhadap kehidupan ini :

Pertama : Golongan manusia yang menanggap kehidupan ini adalah kebetulan sahaja. Matlamat kehidupan ialah untuk mengumpul sebanyak mungkin harta kekayaan. Selepas mati tiada sebarang kehidupan lain lagi.

Kedua : Golongan manusia yang diberikan pertunjuk oleh RabbulAlamin. Mereka menerima kehidupan di bumi ini adalah sebagai tempat ujian dan dugaan. Matlamat hidup mereka ialah mencapai KeredhaanNya. Selepas mati mereka akan diperhitungkan. Samaada menerima balasan baik ataupun buruk bergantung kepada amalan mereka di atas bumi.

Alhamdulillah kita masih hidup lagi hari ini. Dapat lagi menghidup udara segar. Dapat lagi melihat kecantikan dan keindahan dunia. Dapat lagi menikmati makan dan minum. Dapat lagi menjalankan ibadah seharian. Namun suatu masa nanti, semua ini akan terhenti dan kita akan berdepan dengan suasana gawat iaitu sakaratul maut.

Bila ajal sudah sampai dikerongkongan, peluang untuk beriman dan beribadah sudah tertutup. Jangan kita tergolong di kalangan mereka yang lalai dan tidak mengambil peluang kehidupan di bumi ini untuk mempersiapkan secukupnya bekalan di hari akhir kelak. Lihatlah saudaraku hidup anda setiap hari adalah peluang!!!!!

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s