Hanya Islam yang dapat angkat martabat Melayu

Entry saya kali ini berkisar tentang pandangan Presiden PAS terhadap usaha-usaha dan langkah-langkah untuk memartabatkan semula orang Melayu.

“Hanya apabila orang-orang Melayu kembali dan berpegang teguh kepada Islam, maka ketika itu barulah bangsa ini dapat memperolehi keselamatan di dunia dan juga di akhirat. Presiden PAS.

Saya bangga menjadi ummat Melayu. Melayu yang telah menerima Islam sebagai jalan hidup. Saya sendiri mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada pemimpin melayu dahulu dan nenek moyang saya yang menerima Islam dan seterusnya memudahkan saya memahami Islam.

Sejarah dulu kini berulang kembali. Islam seolah-olah baru hadir ke dalam jiwa-jiwa masyarakat hari ini. Saya pernah mendengar satu wawancara di IKIM.fm. Apabila ditanya oleh seorang pemanggil.

“Bagaimanakah usaha kita untuk menjadikan mahkamah syariah paling tinggi di Malaysia?” soalnya

“Sebenarnya penjajah telah menjajah kita sebelum ini memakan masa 200 tahun untuk merubah sistem Islam kita hari ini. Kita baru merdeka 50 tahun. Mana mungkin dalam masa sesingkat itu untuk mengembalikan Islam. Jika penjajah hendak merobohkan sistem Islam dalam masyarakat melayu pun memakan masa 200 tahun. Inikan pula kita yang hendak mendirikan semula. Sudah tentu lebih sukar!” jawab jemputan di IKIM.fm itu.

Jika difikir sekilas ada benarnya juga kata-katanya. Maknanya memang menjadi matlamat semua orang Melayu untuk mengembalikan hidup Islam yang syumul dalam masyarakat Melayu.

Tetapi ada sebahagian mendabik dada inginkan Islam, tapi pada masa yang sama ‘mengkeronyok’ Islam. Malaulah sikit…

Hanya Islam yang dapat angkat martabat Melayu – Presiden PAS

Lihat berita penuh di harakahdaily :

Wan Nordin Wan Yaacob
Sun | May 04, 08 | 12:13:22 pm MYT
KUALA LUMPUR, 4 Mei (Hrkh) – PAS yakin bahawa martabat, keutuhan dan jatidiri bangsa Melayu hanya dapat diselamatkan melalui Islam, kata Presidennya, Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang.“Hanya apabila orang-orang Melayu kembali dan berpegang teguh kepada Islam, maka ketika itu barulah bangsa ini dapat memperolehi keselamatan di dunia dan juga di akhirat.

“Sebarang usaha samada sengaja ataupun tidak untuk meninggal atau meminggirkan Islam akan mengakibatkan bangsa ini tidak selamat di dunia, apalagi di akhirat,” katanya dalam satu kenyataan rasmi parti hari ini.

Masalah umat Melayu selama ini berpunca dari tindakan mereka meninggalkan kewajiban meletakkan Islam dilandas yang sebenar, katanya.

Malah kedudukkan Islam sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan pun tidak dihargai, ujarnya.

PAS merasakan masalah umat Melayu berpunca dari sikap Umno yang telah meneruskan pembelengguan terhadap Islam yang diamalakan oleh penjajah British.

“Umno menerima kuasa dengan menambahkan lagi ikatan-ikatan yang sebenarnya telah menyekat taraf dan kedudukan Islam dan mengelirukan bangsa Melayu.

“Tindakan ini telah merosakkan pemikiran orang Melayu sehingga menjadikan mereka seolah bertuhankan Umno. Malah orang Melayu sehingga beranggapan yang Umno lah segala-galanya, yang memberikan rezeki dan memajukan mereka,” tegasnya.

Umno lah yang sesungguhnya telah menghakis beberapa ciri-ciri tamaddun Islam yang sedia terbentuk dalam masyarakat Melayu sebelum ini, katanya.

“Di antaranya ciri ilmu, dimana Umno lah yang bertanggungjawab menghapuskan penggunaan dan penagajaran tulisan Jawi di sekolah-sekolah, mengawal pengajian agama di masjid-masijd termasuklah khutbah-khutbah Jumaat, semata-mata untuk kepentingan politik mereka yang telah mengakibatkan kefahaman agama orang Meayu semakin longgar dan lemah,” katanya.

Bagi PAS sekiranya agenda pemuafakatan dan penyatuan umat Melayu mahu dilangsungkan, maka ianya mestilah mengambil kira dan menceduk dari model yang telah dibentuk dengan jayanya oleh junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.

Ujarnya, Rasulullah s.a.w telah berjaya menyatukan kabilah-kabliah Arab di zamannya dengan Islam dan bukannya melalui nasionalisam atau semangat kebangsaan Arab.

PAS percaya orang Melayu akan dapat diangkat martabat mereka kiranya mereka serius menjadikan Islam sebagai pegangan, dasar dan matlamat hidup, katan

Advertisement

3 thoughts on “Hanya Islam yang dapat angkat martabat Melayu


 1. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  KALAU NAK BUAT BLOG, JANGAN LUPA MASUK LAMAN WEB “Leoxa.com”
  (Themenya Terlampau Cantik Sangat & Boleh Pula Letak Adsense)

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


 2. shocked: MALAYSIA MAKE NEW RULES FOR CHRISTIANS!!

  EVERY CHRISTIANS MUST SAY “ALLAH” RATHER THAN “GOD” & DONT SAY “TRINITY” ANYMORE..
  This is because English language not suitable anymore because the original Bible is in Arabic.

  The full story is here: ckasih.blogspot.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s