RAHMAT DI SEBALIK NEGARA MAJMUK

Sebagaimana yang diketahui Negara kita berbilang bangsa dan berbilang agama. Ada bangsa Melayu, Cina, India, Kadazan, Bidayuh dan lain-lain. Ada beragama Islam, Kristian, Budhha, Hindu, Sikh dan pelbagai lagi.

Kemajmukan dalam Negara kita hari ini hasil daripada strategi penjajah British. Mereka membawa masuk seramai mungkin pekerja asing dari Negara China, India dan beberapa tempat lain sebagai pekerja di Tanah Melayu.

Taktik sebegini mungkin ada beberapa matlamat penjajah:
1) Jika Tanah Melayu hanya daripada terdiri daripada Melayu Islam, maka mudahlah Islam bertapak utuh kembali di Tanah Melayu (Malaysia). Jika Tanah Melayu di‘majmuk’kan yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama, maka Islam menghadapi cabaran dan tentangan untuk kembali utuh.
2) Masyarakat tempatan akan menjadi bangsa terjajah di halaman sendiri sekiranya mereka tidak bersaing dengan bangsa lain. Hakikatnya, walaupun mereka telah melepaskan Tanah Melayu untuk merdeka tetapi penjajahan diteruskan dengan strategi yang lain.

Kafirun merancang, Allah SWT juga merancang. Allah sebaik-baik Perancang. Rupanya tindakan memajmukkan Tanah Melayu dianggap strategi oleh pihak kuffar nampaknya telah makan diri.
Hari ini gerakan Islam khususnya Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dengan bersungguh-sungguh menampilkan ajaran Islam yang sebenar kepada masyarakat Malaysia.

Islam tidak mengutamakan bangsa, tetapi menerima semua bangsa satu ummah. Yang membezakan mereka ialah beriman ataupun tidak kepada Allah SWT.

Penampilah muslim yang sejati dengan akhlak yang luhur hari ini telah membuktikan generasi baru
Kaum Cina, India dan lain-lain dapat menerima Islam walaupun hanya dalam bentuk sokongan tanpa memeluk Islam.

Namun penubuhan kelab Penyokong PAS jelas menunjukkan bangsa lain yang dulu allergic dengan PAS yang teras utamanya ialah ISLAM kini mula jinak mendekati ISLAM.

Jika PAS dan para daie yang mukhlis mengambil ini sebagai peluang, saya percaya bahawa taktik 60 tahun lepas para penjajah hanya memakan diri mereka sendiri.

Inilah rahmat di sebalik masyarakat majmuk. Kita pendokong dan pejuang Islam mestilah menonjolkan Islam dengan sepenuhnya melalui praktikal.

Tidak mustahil nanti, yang menjadi pendokong kuat gerakan Islam bukan hanya terdiri daripada Melayu sahaja, tetapi daripada India, China, Bidayuh, Kadazan dan lain-lain lagi. InsyaAllah…Islam tetap tinggi dan tetap menang!

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s