Dialog Antara Artis dan PAS

Isu hangat di Selangor hari ini ialah apabila Dewan Pemuda PAS Selangor (DPPNS) telah menghantar memorandum bantahan kepada Kerajaan Negeri Selangor kerana bercadang menjemput artis Mas Idayu dan Ella sempena program Sambutan 100 hari Kerajaan Selangor dan Pesta Bola Sepak.

Saya sempat membaca beberapa respon artis berkaitan dengan usaha DPPNS ini untuk membantah tindakan kerajaan Selangor menjemput artis-artis ini. Ada yang respon begitu marah kerana PAS telah berusaha menghijaukan semua orang. Ada unsur-unsur politik dalam hal ini.

Masa membaca komen artis ini di Malaysiakini.com/bm yang bertajuk BANTAH KONSERT ‘EGO ORANG AGAMA’ saya mulanya ‘naik angin’ juga. Adalah dalam hati sebut jahil benar artis ini, tak belajar ISLAM ke apa. Tapi saya cepat-cepat beristighfar mudah-mudahan Allah SWT memberi petunjuk kepada artis ini. Saya yakin mereka masih belum faham terhadap message PAS yang terasnya ISLAM. Mereka Nampak kalau teguran dari PAS, semuanya itu semata-mata politik.

Respon mereka ini bagi saya berpunca daripada kejahilan yang dihasilkan oleh tarbiah UMNO dan BN. Artis telah diberikan tempat yang tertinggi berbanding mufti, ulama’, pemimpin dan cendiakawan. Tiada satu program khusus untuk memberikan kefahaman yang jelas dan terang kepada artis-artis kita tentang ISLAM dan kehidupan. Akhirnya mereka tidak faham dengan CARA HIDUP ISLAM.

Lantaran kejahilan itu, saya berpendapat inilah masanya PAS mencadangkan satu dialog terbuka antara PAS dan artis-artis. Dialog ini adalah bertujuan untuk menjawab persoalan-persoalan yang akan dilontarkan oleh artis-artis. Boleh menjemput sama artis-artis seperti Amy Search, Akhil Hay, para nasyid, Ramli Sarip, Mawi dan lain-lain.

Dialog ini mestilah ditetapkan beberapa perkara. Objektif dialog. Susun atur dialog. Garis panduan dialog. Soal-jawab dan sebagainya yang difikirkan perlu. Usaha ini pada pandangan saya mesti bermula daripada Dewan Pemuda PAS Selangor itu sendiri. Selepas menghantar memorandum, DPPNS perlu menyatakan kepada artis secara ‘face to face’ kenapa mereka membantah artis tersebut, bukan menolak secara total seni dan kesenian itu sendiri.

LIHAT BERITA BERKAITAN :

PEMUDA PAS BANTAH KONSERT BABITKAN MAS IDAYU DAN ELLA

BANTAH KONSERT ‘EGO ORANG AGAMA’

KERAJAAN PAKATAN RAKYAT BERSAMA NON-MUSLIM

BENTUK SYARIAH YANG DIJAHILI OLEH PKR DAN DAP

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s