Muhasabah Siri-2

Sambungan daripada Muhasabah Siri-1.

Di dalam siri-1yang lepas saya telah menulis berkaitan dengan muhasabah fardi@individu. Muhasabah berbentuk fardi ini amat penting dalam semua peringkat usia, jawatan dan sesiapa sekalipun termasuk suami, isteri, pemimpin masyarakat, guru dan sebagainya.

Antara muhasabah fardi yang perlu kita laksanakan:

1.Setiap individu kembali sedar apakah tujuan utama manusia diciptakan oleh Allah SWT. Allah SWT berfirman :

“Dan tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu”.

2.Setiap individu mesti sedar apakah kehidupan dunia ini. Allah SWT berfirman:

وَمَا هَـذِهِ الْحَيَوةُ الدُّنْيَآ إِلاَّ لَهْوٌ وَلَعِبٌ وَإِنَّ الدَّارَ الاٌّخِرَةَ لَهِىَ الْحَيَوَانُ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ

Dan (ingatlah bahawa) kehidupan dunia ini (meliputi segala kesenangan dan kemewahannya, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat) tidak lain hanyalah ibarat hiburan dan permainan dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya; kalaulah mereka mengetahui (hakikat ini tentulah mereka tidak akan melupakan hari akhirat). (Surah Al-Ankabut : 64)

3.Apakah erti di sebalik keindahan dunia. Allah SWT berfirman:

زُيّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوتِ مِنَ النّسَآء وَالْبَنِينَ وَالْقَنَـطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالانْعَـمِ وَالْحَرْثِ ذلِكَ مَتَـعُ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَأَبِ

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang dingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; hartabenda yang banyak berpikul-pikul, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga). (Surah Ali-Imran :14)

Muhasabah seorang hamba ialah dengan memahami kembali apakah tujuan kehidupan di atas bumi ini. Seringkali kita mendengar persoalan : Dari mana asal kamu? Kenapa kamu di sini (dunia)? Selepas ini ke mana?

Seringkali di atas muka bumi ini, ramai mereka yang telah menyimpang dari jalan yang lurus. Bagi orang mu’min yang bersolat, wajib membaca doa:

اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Solat juga merupakan salah satu muhasabah yang khususi antara hamba yang mu’min kepada al-Khalik. Apabila solat, seorang hamba itu patut muhasabah akan segala perlakuannya setiap hari. Adakah mereka berada dalam jalan yang lurus ataupun jalan yang bengkok.

Bersambung muhasabah siri-3

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s