Biodata

 

 

2012M  /1433H

 

 

aminbarucombine.jpg

aminkonvon.jpg

IKLAN BERBAYAR!

DAPATKAN TIPS ANAK SOLEH DI

http://anakkusoleh.wordpress.com/

http://anakkusoleh.blogspot.com/

Biografi ringkas


Muhammad Amin bin Hj Che Hassan al-Kalantani (amin al-kalantani)


Tarikh Lahir

12 Dzulkaedah 1402 bersamaan 31 Ogos 1982 4.35 petang


Tempat Lahir

Kg Serendah, Kota Bharu


Kelulusan

Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik di Kolej Universiti Teknologi Tun

Hussein Onn


Ayah

Hj Che Hassan bin Hj Abdul Rahman bin Awang Hamat bin Sulaiman


Bonda

Che Halimah bt Che Hasan bin Che Abu bin Raja Salim


Isteri

Rafidah Mohd Sheh al-Banjari


Anak

Muhammad Fatih yang dilahirkan pada 23 Safar 1429 bersamaan 29 Februari 2008.

Muhammad Ziyad yang dilahirkan pada 12 Februari 2010.


Adik-beradik seibu sebapa

Muhammad Ridzwan dan kakaknya Siti Khairiyyah

Adik-beradik sebapa

Noraini, Norhassyati, Norainsyah, Nornajihah, Norfaizah dan Mohd Hafiz

Adik-beradik seibu

Mohd Ridhuan, Siti Ainsyah, Siti Norasyikin dan Muhd Firdaus.

Pendidikan:

1.0Pengajian al-Quran dengan Mok Cik Tok Pa dan Pok Su Yasin

2.0Tabika Kemas

3.0Sekolah Kebangsaan Kuala Balah (1989-1994)

4.0Sekolah Menengah Kebangsaan (agama) Falahiah (1994-2000)

5.0Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (2000-2006)

6.0Pondok Pasir Tumbuh (2003-2004)

7.0 ILHAM Semester 1 (2008 – 2009)

Pencapaian (Sekolah Rendah)

1.0Tempat kedua pertandingan melukis peringkat jeli

2.0Tempat kedua pertandingan dikir barat peringkat jeli

3.0Pengawas Sekolah

4.0Pembaca doa perhimpunan

5.0Pertandingan hoki

Pencapaian (Sekolah Menengah)

1.0Ahli Silat Seni Gayung Malaysia (Tali Pinggang Putih)

2.0Ahli Kadet Remaja Sekolah (KRS)

3.0Briged Bakti- Juara pertandingan pengurusan jenazah 1998

4.0Naqib Usrah 1996 hingga 1998

5.0Pengawas perpustakaan 1996-1999.

6.0Ketua bilik 1999.

Pencapaian (Kolej)

1.0Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Pangkat Leftenan Muda

2.0SUK Kelab Iqra

3.0Presiden Asrama Taman Melewar

Kerjaya

1.0BlueLane Sdn Bhd (Technical)

2.0Yokogawa Kontrol Malaysia (System Engineer)

3.0Trisystem Sdn Bhd (Project Engineer)

4.0 Petronas Technical Training Sdn Bhd / INSTEP

Ulama’ Yang Telah ditemui

1.0TG Dato’ Hj Nik Abdul Nik Mat

2.0TG Haji Hasyim Pondok Pasir Tumbuh

3.0Allahyarham Ustaz AtiqullahPondok Pasir Tumbuh

4.0Habib Zaid Yahya Yaman

5.0Ustaz Fuad Kamaluddin

Ustaz Rujukan

1.0Ustaz Hj Adam bin Hj Said – Pengasas Pondok Tarbiah Nurul Iman Sila klik Pondok Nurul Iman (PTNI)  (Tasawwuf/Akhlak)

2.0Ustaz Rashiq (Aqidah) 

3.0Ustaz Aniq (Tajwid)

4.0 Ustaz Azizi

Pendakwah Diminati

1.0Harun Yahya (www.harunyahya.com)

Buku Dalam Dibaca/Simpanan (MaktabatulAmra)

1.0Falsafah Hidup (HAMKA)

2.0Ulama’ Dalam Perjuangan Kemerdekaan (Ust Ridhuan Mohd Nor)

3.0Harakah Islamiyyah (Syed Hawwa)

4.0Rukun Baiah (Imam Hassan al-Banna)

Minat

1.0Menulis

2.0Melukis

3.0Membaca buku ilmiah

4.0Membina blog

Bidang diminati

1.0 Perbincangan ilmiah Islam

2.0 Kajian sains membenarkan al-Quran

3.0 Motivasi Haraki

4.0 Politik Islam

49 thoughts on “Biodata

  1. Cahaya dalam bahasa arab ialah an-nurr. Cahaya merupakan ciptaan Allah SWT yang mempunyai beberapa sifat khusus. Ajaran baru? Saya tak berapa faham dengan soalan naning.

  2. Bismillahirrahmanirrahim

    Amin…apa khabar.lama ana tak jumpa anta…ana perasan blog anta melalui blog fadil…kagum ana baca biodata anta…teruskan usaha untuk menuntut ilmu syariat dan menyampaikan kepada rakan² yang lain…

    Berkata Syeikh Ibnu At-Athai’lah dalam Hikamnya: العلم طريق عبادة
    sedangkan Rasullullah berpesan bahawa ilmu itu mesti kena tuntut :انم العلم بالتعم

    Jadi, tuntutlah ilmu daripada tuan-tuan guru yang berkelayakan yang mempunyai sandaran (sanad) kepada ulama-ulama terdahulu sehinggalah kepada salafush sholeh dan akhirnya kepada Madinatul ‘Ilm, Junjungan Nabi s.a.w.
    InsyaAllah ana doakan anta berjaya bermujahadah dalam bekerjaya, menuntut dan menyampaikan ilmu….

    wassalam

  3. Assalamualaikum ya Akhi Faizal,

    Terima kasih kerana sudi berkunjung di weblog ana. Syukran di atas segala nasihat yang diberikan. Doakan ana agar sentiasa berpeluang untuk meningkatkan ilmu.

    Bila kita boleh jumpa?

  4. InsyaAllah ada masanya kite jumpa…ana sekarang masih di Tawau, belum posting ke semenanjung..ada banyak perkara yang menuntut ana duduk di sini…bukan setakat tugas rasmi tapi yang lebih penting adalah yang tak rasmi…ada pondok pengajian baru buka…ana salah seorang tenaga pengajar…jadi tak sampai hati nak tinggal…orang di sini baru nak kenal ilmu tauhid, fiqh, tasawuf, nahu & shorof…jadi ana ingat kalau dah kukuh baru boleh mintak balik…biar kite tinggal diorang dalam keadaan diorang boleh sebar syariat di bumi Sabah ni dengan penuh yakin melalui ilmu yang kejap.

  5. To Alkh Akhi Faizal, alhamdulillah kalau begitu niat dan azam nta. Mudah-mudahan Allah SWT menyinarkan sabah dengan Sinar Islam. Walau di mata, tetapi orang mu’min sentiasa dalam satu saff perjuangan. Ana doakan nta sekeluarga dan sahabat2 di sana sentiasa istiqomah dalam menegakkan Islam yang tercinta. Sirru Ala Barakatillah.

  6. asmkm..
    blh tak beri saya beberapa maklumat tentang yusof al-qardhawi,maklumat ringkas tentang perjuagannya dlm islam?dan blh tak akhi berikan beberapa kritikan tentang cara dakwahnya di negara kita,mlaysia?tq

  7. assalmualaikum..
    ana brhjat utk mnymbung pljran ana dlm bdg kjuruteran cri gali mnyak..
    tp ana tdk tau kos & u mna ana blh smbng slps SPM..
    kptsn ana biasa shja:6A 5B 1C..
    klu blh bg anta bri cdng @ syor utk ana yg daif ni..
    wassalam..

  8. To : Nizar
    Waalaikumussalam
    Saya pun tak berapa pasti sangat. Cuba try UTP (Universiti Teknologi Petronas). Kalau tak dapat takpa. Study di universiti lain pun ok. Cuma lepas grad nanti boleh masuk company oil & gas. Bidang-bidang yang dicadangkan ialah kejuruteraan elektrik, mekanikal, kontrol dan yang sewaktu dengannya. Ataupun cuba line Kejuruteraan Kimia, boleh juga menjurus ke oil and gas sebagai pengkaji minyak.
    Lain-lain boleh bincang lagi.

  9. Assalamualaikum. salam ziarah. tahniah atas pencapaian akh. teruskan usaha. smoga diberkati Allah selalu. Fastabiqulkhairaat..

  10. Assalamualaikum…

    Salam ukhwah buat saudara amin..semoga sentiasa dirahmati Allah…saya sebagai hamba Allah merasa kagum akan kehebatan yang di anugerahkan oleh Allah ke atas saudara..teruskanlah usaha saudara dalam perjuangkan agama Allah di muka bumi ini..sekian…salam.

  11. Assalamualaikum w.b.t
    Ana dan sahabat di Sarawak mendoakan semoga akhi amin serta keluarga sentiasa dirahmati Allah s.w.t. Lepas nie buat la program di PKS (Pusat Kader Sarawak).

  12. waalaikumussalam,

    Terima kasih pada Ust Al-Amin kerana sudi menziarahi blog ana yang dhaif ini. Sudi-sudilah tunjuk ajar pada ana.

  13. Blog Ustaz ni comey dah..banyak input2 yang menarik lebih2 lagi ustaz pernah belajar di pondok pasir tumbuh.Dengan kata lain kefahaman tentang ilmu Islam sudah ada pada Ustaz.Ana ni anak murid Ust Din Langgar atau dikenali sebagai Abe Din.Kenal tak?Ana biasa talaqqi di rumah dia bila dia balik ke rumah..

    Salam perkenalan dari ana..Semoga Allah memilih kita utk menjadi mujahid di dalam menegakkan kalimahnya yang ‘ulya..

  14. Rasanya ana pernah berbual-bual dengan abe din tu. Umur dia area 30an kan? Tapi ana tak sempat nak talaqqi kat rumah dia. Ana belajar kat PPT pun sekejap sahaja. Itu pun slot tertentu sahaja dapat ikut sampai habis kerana time tu juga buat praktikal (Latihan Industri).

  15. Ya dah rasanya tu..ooo xpe..boleh talaqqi lagi lps ni..Ust Din antara tenaga pengajar kat situ.dia pegang bahagian pendidikan kalau tak silap ana..dia naik kancil..

  16. InsyaAllah kalau ada peluang, nak ngaji lagi kat PONDOK PASIR TUMBUH. Ust camna boleh continue belajar luar negara?

  17. ana selepas mahaad muhammadi ana masuk KUSZA atau skrg UDM..lepas tu ana sambung terus tahun akhir kat sini..tapi dah dua tahun dah ni..insyAllah habis tahun ni..doakan ya..

  18. salam, ingat nak cari topic politik islam untuk assignment, so ana taip dasar DPNI vs MBI uper-upernya terpampang blog anta sekelas ilham sem 2.
    syabas!!, sebab perkenal ilham.
    assalamu’alaikum

  19. Waalaikumussalam Pokcik,

    Maaf lambat membalas pertanyaan.

    Hukum asal sesuatu perkara harus.

    Jika inginkan penjelasan lanjut saya akan cuba buat rujukan lanjut.

  20. assalam
    ana br jah dpt keje sbg system engineer di yokogawa kontrol
    buat mase ni die test ana dlm 3 bln tgk performance
    leh x ana nk tau lbh lanjut ckit sal position ni,company ni,environment die n kalu leh nk ar gak pape advice dr enta…
    makaseh n tahniah ek ya akhi

  21. AsSalam, pada hari Sabtu ini 19/1/2013, bertempat di Koperasi Muamalat Bersatu Terengganu Berhad, Kompleks Perniagaan Paya Keladi, Kursus Penghayatan Ibadah, oleh Tuan Guru Haji Adam bin Mat Said bermula jam 9 pagi. Di jemput hadir seramai mungkin.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s