Hafazan

Ruangan ini akan saya tulis berkaitan hafazan al-Quran dan al-Hadith

22 thoughts on “Hafazan

 1. Surah Al-Jumaah

  Surah nie saya hafal waktu tingkatan 3. Sekarang nie dah tak berapa ingat sebab tak mengulang-ngulang hafazan.

 2. Surah Al-Sajadah

  Surah ini saya hafal waktu tingkatan 5. Alhamdulillah hafazan surah ini masih kekal diingatan saya sampai sekarang.

 3. Surah Al-Munafiqun

  Surah ini saya hafaz sewaktu program Tamrin Nuqoba’ Alhamdulillah sampai sekarang masih kekal dalam hafazan.

 4. Surah Al-Hujurat

  Surah ini saya hafaz waktu program juga. Namun, sekarang dah tak berapa ingat sangat. Dalam usaha mengingati semula.

 5. Surah Al-Muzammil

  Surah ini saya hafaz pada tahun 2006. Surah ini wajib dihafaz untuk pemuda PAS. Alhamdulillah saya berjaya menghafaznya ketika mengikuti usrah Pusat Bandar Puchong.

 6. Surah Al-Mudhathir

  Surah ini saya hafaz pada tahun 2007. Surah ini wajib dihafaz untuk pemuda PAS. Alhamdulillah saya berjaya menghafaznya ketika mengikuti usrah Pusat Bandar Puchong. Walaubagaimanapun masih ada kekurangan-kekurangan yang perlu diperbaiki.

 7. waalaikumussalam wbrt
  saya tiada petua yang spesifik dalam membuat hafazan. Mungkin ada sedikit kelebihan kepada saya kerana mempelajari bahasa Arab. Saya akan mengaitkan makna ayat tersebut dengan hafazan. Jika saya terlupa ayat-ayat tertentu, saya akan cuba mengingati maknanya dan apakah huruf dalam bahasa arab yang ada dalam ayat tersebut.

 8. baca sesatu ayat tu berulang-ulang kali. paling kurang 40x 🙂 selamat mencuba
  pantang makan? kepala ikan (hatta ikan bilis). kurangkan makan daging ‘merah’ (lembu, kambing, dsb). makan kismis (rendam & baca selawat sblm makan). hafal semasa waktu sblm subuh. jaga pancaindera.

 9. hafazan ni memang seronok. saya mendapat tahu ulama dulu menghafaz 1 muka surat al-quran dalam masa 15 minit… insya-Allah… kita pasti boleh melakukannya. salam alaik

 10. Assalamualaikum.Wah banyak betul saudara dah hafal surah.Baguslah.Nak tanya sikit, kalau kita hafal tapi kita tak paham,camne?bolehke?.Cadangan saya boleh tak saudara berkongsi bukan sahaja hafazan tetapi maksudnya sekali supaya pembaca pun tahu dan ambil pelajaran seperti firman Allah s.w.t dalam Surah Ad Dhukan:ayat 58 yang bermaksud –Sesungguhnya Kami mudahkan Al Quran itu dengan bahasamu supaya mereka mendapat pelajaran.–Nah apa salahnya saudara berkongsi sedikit kepada pembaca yang kurang pandai menghafal tetapi faham apa yang diperintahkan oleh Allah.Kan bagus kalau begitu sekurang2nya dapat membimbing pembaca yang tak tau bahasa arab.Sekurang2nya bertambahlah pahala saudara dalam membimbing mereka pada jalan Allah dan mereka yang sebelum ini jauh dengan Alquran dapat mendekatkan diri mereka.Insyaalah.Salam

 11. salamalaik..bab hafazan ni..memang jadang2 senang..kadang2 susah…tapi kalu azam betul2..insyaallah dapat…paling kurang sehari satu/dua ayat dah la…tapi kene istiqamah..selamat menghafaz..wassalam

 12. salam alaik saudara. Ana punya cita-cita untuk menjadi seorang hafizah. Tapi, ana kurang keyakinan dan disiplin dalam memprogramkan diri ana untuk ikut jadual menghafaz Al-Quran yang ana buat. Lagipun ana masih lalai dalam menjaga pandangan mata, pemakanan, malah dalam studi, ana masih terkejar-kejar. Ana ambil jurusan perubatan, dan gagal dalam tahun pertama. Mampukah manusia seperti ana ini, menghafaz al-Quran?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s