Kajian

kajian.jpg

Di bahagian ini saya akan memaparkan beberapa kajian yang saya minati meliputi kajian terhadap bangsa yahudi dan nasrani (kristian). Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk mempertingkatkan lagi keimanan saya terhadap Allah SWT melalui panduan al-Quran dan al-Hadith.

Laman Web Berkaitan Yahudi

http://www.zehut.net/English/video.htm

Laman ini memaparkan vedio berkaitan dengan yahudia atupun jews .

Selain itu juga saya cuba mendapatkan maklumat berkaitan :

TERKINI

Ramalan mengenai Kelahiran Nabi Muhammad (s.a.w.) Menerusi

Kitab-kitab Lain

Islam: Agama yang Berkembang Paling Pesat  di Eropa


1. Statitistik muslim terkini

Sumber : http://www.islamicpopulation.com/

Total Muslim in the world : 1,485,884,071

(Reference : http://www.nationmaster.com/red/pie/rel_isl_pop-religion-islam-population )

Total People in the world : 6,390,873,631.39

Percentage : 23.25%

2. Statistik pembahagian agama di seluruh dunia

Sumber : http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html

3. Statistik penduduk seluruh dunia.

World Population

Sumber : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/World_population_pie_chart.JPG

Sumber : http://www.nationmaster.com/red/pie/peo_pop-people-population&date=2005

Jumlah manusia di atas bumi : 6,390,873,631.39 (Rujukan : World Development Indicators database )

3. Kajian kebenaran Al-Quran

Minggu lepas saya sempat mendengar satu slot pengisian di IKIM.fm.

Penceramah jemputan itu ialah Professor Madya.Dr. Mohd. Arip Bin Kasmo.

Beliau telah mendedahkan satu kajian yang amat penting untuk kita perhatikan.

Saya telah menghubungi beliau melalui e-mail arip@ukm.my untuk mendapatkan hasil kajian tersebut.

Beliau dalam e-mailnya telah memberi link website terhadap kajian tersebut.

Kepada pembaca yang berminat bolehlah singgah di laman web ini. Sila klik di sini

Jika anda mempunyai maklumat untuk dikongsikan bersama sila emailkan kepada saya di al_amin1982@yahoo.com

3 thoughts on “Kajian

  1. Laman web:
    http://www.adherents.com

    Ulasan:
    Laman web ini memaparkan maklumat-maklumat serta statistik agama di dunia. Laman ini juga memaparkan beberapa kajian ilmiah dan fakta berkaitan dengan agama. Bagus untuk dilawati dan dibuat kajian.

  2. Kan bagus buat ditambahkan lagi tentang kerajaan islam dan ape kehebatannya.Saya cukup kagum hasil ciptaan umat Islam pada zaman dulu semasa saya mengunjunggi pameran sains Islam yg diadakan di ibukota.Tapi ape yang sedihnya pada masa itu diselitkan dgn sudut angkasawan negara.La ape yang nak banggakan sangat,sebab ciptaan org Islam pada pameran itu ,Org Islam yg cipta atau explore barulah org barat gunakan seperti “Fine Dining”,Matematik dan perubatan.Terbalik pulak ttg angkasawan negara,org barat dah explore barulah org islam nak ikut.So pelajaran saya dapat pada mase tu org Islam jauh ketinggalan dari segi teknologi dan ilmu.Mana mereka ni dapat ilmu2 ni, tak lain dan tak bukan semuanya datang dari Alquran seperti firman Allah SWT dalam Surah Al-Qamar ayat 17.Salam

    MACH : TERIMA KASIH ATAS KOMENTAR ANDA. SAYA CUBA DAPATKAN LINK KE LAMAN-LAMAN YANG BERKAITAN.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s