Ramadhan, Punca Kelesuan Ibadah 10 Malam Terakhir

Syukurku panjat kehadrat Allah SWT kerana sehingga ke saat ini 23 Ramadhan, aku masih lagi mempunyai kekuatan untuk meneruskan jihad 10 Malam terakhir. Sekaligus jihadku untuk melepaskan diri daripada api neraka jahannam. Dengan ketentuan Allah SWT, aku telah diminta untuk menjadi imam solat qiamulaill di surau tempat apartment aku. Kalau sebelum ini agak susah untuk bangun 3 pagi, tapi sekarang alhamdulillah dapat bangun walaupun badan merasa agak letih. Pagi ini, ada seorang teman meninggalkan satu pesanan kepada saya.

Sedih dengan pengurangan jamaah di surau untuk terawikh. Ini kerana dalam bulan ramadhan ini yang menjadi tunjang ubudiyyah ialah berpuasa di siang hari dan berterawikh di malam hari. Di bulan-bulan lain pastinya kita tidak berjumpa dengan ini semua. Bila terawikh telah semakin berkurangan di malam-malam akhir ini, ummah Islam yang mempunyai sifat ukhuwwah terhadap sesama muslim berhak untuk sedih. Sedih kerana kaum muslimin yang lain sudah mula lesu dalam ibadah. Sudah mula lesu dalam mempertahankan anggota daripada berbuat maksiat. Sudah mula lesu untuk membaca al-Quran. Semuanya sudah lesu untuk membuat segala bentuk ibadah kepada Allah SWT.

Dalam kepala semuanya dah terbayang saat gembiranya menyambut Idulfitri. Tidak salah untuk merasai kegembiraan menyambut Idulfitri, tetapi mesti ada juga perasaan sedih meninggalkan ramadhan. Gembira menyambut Idulfitri bukan semata-mata kerana dapat makan pelbagai juadah semata, tetapi gembira kerana berjaya melalui tarbiyyah ramadhan dengan sepenuh hati. Sedih meninggalkan ramadhan bukan kerana tidak lagi menikmati saat berbuka puasa, tetapi sedih kerana tidak dapat buat yang terbaik untuk ramadhan. 

Antara faktor kelesuan ibadah ialah disebabkan ceramah, kuliah dan muhasabah tidak dibenarkan berlangsung di surau-surau dan masjid. Bahkan, bila dibuat kuliah ceramah dan sessi muhasabah surau-surau atau masjid ditutup. Keadaan ini sama seperti mana yang berlaku di suatu zaman yang lampau. Orang munafiq dan musyirikin berkerjasama untuk memadamkan cahaya kebenaran. Orang munafiq yang berkerjasama menyeru orang membuat kejahatan dan bersungguh-sungguh menghalang orang ke jalan kebenaran! 

Ya Allah, Engkaulah sebaik-baik Saksi. Saksikanlah aku telah sedaya upaya memberi peringatan kepada ummah Islam dalam lingkunganku sekadar yang termampu. Semoga Ramadhan 1428H menyaksikan suatu perubahan besar kepada ummah Islam seluruh dunia! Ya Allah bantulah kami ke atas orang kafir, musyrik dan munafiqin.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s