DAP belajar ISLAM dengan PAS, MCA belajar ISLAM dengan UMNO

Entry saya kali ini agak panas. Walaupun terdapat segolongan ahli DAP yang menentang perbentukan negara ISLAM, namum ketua menteri Pulau Pinang ingin mencontohi Khalifah Umar Abdul Aziz. Lihat berita di harakahdaily,net bertajuk Jadikan Umar Abdul Aziz sebagai contoh, Kelantan ucap tahniah kepada Lim Guan Eng .

Khalifah Umar Abdul Aziz merupakan pemimpin agung dalam sejarah Islam. Khalifah Umar Abdul Aziz merupakan pemimpin yang mampu mentadbir negaranya dengan ISLAM. Jelas Lim Guang Eng tidak melihat ISLAM daripada persepsi UMNO yang gagal menjelaskan ISLAM yang sebenar kepada MCA,MIC dan rakan kompenannya.

Bukan Islam yang mengkaji ISLAM daripada sumber sohih akan menerima ISLAM untuk mentadbir negara. Di dalam ISLAM soal yang paling kritikal ialah keadilan. ISLAM tidak menjadikan bangsa sebagai keutamaan. ISLAM memandang bahawa semua bangsa manusia ialah sama di sisi Allah. Perbezaannya ialah mereka beriman ataupun tidak.

MAlaysia dan semua negara dalam dunia ini menumpang di satu planet yang bernama bumi. Malaysia bukan hak mutlak orang Melayu. Sebagaimana juga Negara lain seperi China, India dan lain-lain. Bumi ini hak mutlak yang menciptakannya iaitu Maha Pencipta.

Saya mencadangkan agar MCA belajar ISlam melalui PAS, bukan melalui UMNO!

Advertisement

One thought on “DAP belajar ISLAM dengan PAS, MCA belajar ISLAM dengan UMNO

  1. Pingback: DAP Belajar ISLAM Dengan PAS, MCA Belajar ISLAM Dengan UMNO « Hatimulia’s Weblog

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s